ІНФОГРАФІКА: НАРАХУВАННЯ СТИПЕНДІЇ У 2017

З другого семестру поточного навчального року в Україні запрацювала нова система нарахування стипендій, що передбачає широке коло осіб, які отримують соціальну стипендію та звуження числа тих, хто претендує на стипендію академічну. Тепер, щоб отримати звичайну академічну стипендію, потрібно мати високе місце в рейтингу вишу, тоді як раніше достатньо було скласти всі екзаменаційні предмети на середній бал «4». Підвищена стипендія призначається студентам, що склали всі предмети на «відмінно».

 

Звичайна академічна стипендія для студентів вишів III-IV рівнів акредитації становить 1100 грн, I-II рівнів – 830 грн, підвищена – 1600 і 1208 грн відповідно. Також студенти окремих визначених МОН спеціальностей можуть розраховувати на стипендію 2036 та 1536 грн відповідно.

Щодо соціальних стипендій, то право на них мають діти з соціально незахищених верств. Станом на 1 січня 2017 року їх перелік такий: внутрішньо переміщені особи; учасники бойових дій та їхні діти; постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС; сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; студенти 18-23 років, що втратили батьків під час навчання; шахтарі зі стажем підземних робіт від 3-х років, їхні діти та діти шахтарів, що стали інвалідами на виробництві; діти героїв Небесної Сотні.

Розмір соціальних стипендій також варіюється залежно від рівня акредитації навчального закладу: III-IV рівнів – 1000 грн, I-II рівнів – 750 грн. Окремо визначений розмір соціальних стипендій для сиріт-студентів ВНЗ – 2000 грн.

Джерело: https://prozoro.info