День пам”яті жертв Голодомору

У суботу, 26 листопада, вся Україна й увесь світ вшановуватимуть пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років.
Це безпрецедентний злочин у світовій історії, бо штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців. Комуністичний режим прагнув позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності, зламати їй хребет, поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм українців на коліна, стерти генетичну пам’ять народу, викорінити навіть думки про свободу та власну державу.

Картинки по запросу У суботу, 26 листопада 2016 року, Україна і світ вшановуватимуть пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932—1933 років.

26 листопада 2016 року на території України та закордонних дипломатичних установ України будуть приспущені державні прапори, обмежено проведення розважальних заходів. О 16.00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу – Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні та проведено Загальноукраїнську акцію "Засвіти свічку". Голодомор – це геноцид української нації в 1932-1933 роках, скоєний керівництвом Радянського Союзу з метою упокорення українців, остаточної ліквідації українського спротиву режиму та намагань побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави. У 2006 році Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» Голодомор визнано геноцидом українського народу. У 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведено геноцидний характер Голодомору, намір Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора знищити частину української нації. Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим. Більшість науковців відстоює число вбитих у 1932 – 1933 роках понад 7 мільйонів осіб в Українській Соціалістичній Радянській Республіці та 3 мільйони українців в інших регіонах СРСР: на Кубані, в Центрально-Чорноземній області, Поволжі та Казахстані. 
Голодомор актом геноциду прямо визнали 13 держав. Ними є (в хронологічному порядку): Естонія, Австралія, Канада, Угорщина, Литва, Грузія, Польща, Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія, Мексика та Латвія. В рамках своєї міжнародної діяльності Україна виступає за встановлення історичної правди і вшанування міжнародним співтовариством пам’яті про мільйони українців, котрі були цілеспрямовано знищені сталінським режимом. Світ повинен знати правду про Голодомор, щоб уникнути подібних трагедій у майбутньому. 

Дізнатися більше на сайті Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" ПАМ'ЯТЬ ПРО ГОЛОДОМОР 1932-1933 на сайті Українського інституту національної пам’яті

Мільйони загиблих. Десятки мільйонів ненароджених. Понівечені людські долі. Виснажена душа українського народу. Немислимий масштаб цієї трагедії. Ім’я їй — Голодомор. Її суть — геноцид.
Україна та світ схиляють голову у скорботі.
Ми не забули.
Ми пам’ятаємо.

Закликаємо всіх людей 26 листопада о 16-й годині запалити свічку за душі тих, кого забрав Великий Голод. Вічна їм пам’ять.