Інфографіка: скільки заробив агросектор у 2015 році

Триразова девальвація і 80%-ва інфляція протягом двох років позбавляють довіри фінансові розрахунки Державної служби статистики. Номінально чистий виторг сільського господарства за минулий рік збільшився на 68% − до більш ніж чверті трильйона гривень. При 45,7% рентабельності динаміка прибутку до чистого прибутку − «плюс» 150% − взагалі могла б тягнути на прорив. От тільки сказати, чи покращилося фінансове становище, а тим більше − наскільки, самі учасники ринку не беруться.

Хоча гривнева рентабельність зросла вдвічі, аграріям все одно від того мало користі. Підтвердженням тому служить скорочення в минулому році індексу аграрного виробництва на 4,8%, незважаючи на аналогічне зростання ключових фінансових показників галузі роком раніше.

Зростання середньорічного курсу долара на 84% до 21,85 грн/$ в 2015-му значною мірою нівелювало збільшення чистого прибутку до оподаткування сільськогосподарських підприємств за той же період. Ефект від ослаблення національної валюти аграрії відчули через подорожчання імпортних матеріально-технічних ресурсів. Крім цього, реальні доходи сільськогосподарських товаровиробників значно зменшилися через підвищення цін на енергоносії.

За словами генерального директора агрохолдингу KSG Agro Сергія Мазіна, цінову кон'юнктуру 2015 року можна було назвати більш-менш сприятливою, проте зростання гривневої рентабельності не відображає реальної зміни фінансового стану агросектору. До того ж, опубліковані Укрстатом показники маржинальності виглядають надто оптимістично. «45% [для рослинництва і тваринництва] − трохи забагато», − додає топ-менеджер.

Також цифри Укрстату кардинально відрізняються від листопадового прогнозу Національного наукового центру «Інститут аграрної економки», згідно з яким очікувалося падіння рентабельності українського рослинництва з 29,2% до 25,9%. Глава одеської Асоціації фермерів і приватних землевласників Григорій Афанасьєв констатує, що в його регіоні маржинальність сільського господарства не перевищує 1-2%, при тому що основна частина господарств балансує на межі збитковості. За даними ж компанії «Украгроконсалт», рентабельність сільгосптоваровиробників у доларовому вираженні скорочувалася протягом усього минулого року.

Найбільшу прибутковість аграріям у 2015-му принесли соняшник, зернові та зернобобові, а також овочі відкритого ґрунту. Рентабельність перших двох директор «Украгроконсалту» Сергій Феофілов пояснює тим, що світові ціни на зерно і соняшникову олію, більше половини виробництва яких Україна постачає на експорт, знижувалися повільніше за інші сировинні ринки. Соняшник при цьому є ще й дефіцитною культурою − при врожаї в 11,5 млн тонн сумарні потужності щодо його переробки в 2015 році становили 14-15 млн тонн.

 

У зв'язку з цим в нинішньому році очікується розширення площі сівби соняшнику, завдяки чому його урожай зросте не менш ніж до 13 млн тонн.

Втім, ставка на цю культуру може зіграти злий жарт з аграріями. «Ми не виключаємо рекордний урожай соняшнику в 2016-му, однак цієї осені конкуренція може вестися вже серед продавців, а не покупців», − застерігає Феофілов. Гарну прибутковість повинні будуть принести рапс і соя, які не дали в минулому році очікуваного врожаю, а також пшениця, площа сівби якої в нинішньому сезоні зменшилася. «Пшениця, соняшник, ріпак, соя − вони завжди рентабельні», − констатує Мазін.

Собівартість вирощування сільгоспкультур за рік стала вдвічі більшою, ніж витрати на виробництво в орієнтованому на внутрішній ринок тваринництві. «Купівельна спроможність населення різко впала. У разі подорожчання м'яса відповідно до інфляції його неможливо було б продати в Україні, − підкреслює Феофілов. − Незважаючи на підвищення цін на корми, виробники м'яса не могли дозволити собі так підвищувати витрати. Доводилося жорстко економити». І не тільки виробникам тваринницької продукції. Минулого року сільгосптоваровиробники масово економили на прив'язаних до валюти ресурсах і максимально переключалися на МТР українського походження, хоча їх якість нижча.

Джерело: Forbes Україна.