Пишіть мені про свої враження та зауваження, буду враховувати їх при вдосконаленні блогу.

Блог

Всесвітній день боротьби проти раку

 

3867

Всесвітній день боротьби проти раку був заснований Паризькою хартією, прийнятою на Всесвітній зустрічі на вищому рівні по боротьбі з раком для нового тисячоліття в Парижі 4 лютого 2000 року. Дія цієї хартії спрямована на заохочення досліджень щодо лікування та профілактики захворювання, модернізацію послуг, що надаються пацієнтам, і мобілізацію світової спільноти проти раку.

У статті 10 Статуту Паризької хартії зазнечено, що 4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку. Відтак Укрінформ підготував інфографіку.

Найвідоміші факти про рак:

  • Рак легенів - найпоширеніший вид раку в усьому світі та становить 13% від загального числа нових випадків.
  • Рак легенів - найбільш поширена форма раку в усьому світі у чоловіків, що складає майже 17% від загального числа нових випадків.
  • Рак молочної залози є найбільш поширеною формою раку в усьому світі у жінок, що становить більш, ніж 25% від загального числа нових випадків.
  • В Україні щороку понад 160 тис. жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Ризик розвитку онкологічних захворювань становить 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок. Сумна статистика свідчить, що близько 90 тис. людей, серед них 35% – люди працездатного віку, помирають від раку. Щодня в країні констатується, в середньому, 460 нових випадків захворювання.
  • Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку. За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість людей, які вперше захворіли на рак, в Україні перевищить 200 тис. 
  • Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік.
  • На даний момент вже відомо, що виникнення 45-50% онкологічних захворювань можна було б запобігти, дотримуючись елементарних норм здорового способу життя.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/

Читати далі

Цікаві факти про банкомати

Цікаві факти про банкоматИ

Банкомат (по-іншому він називається ATM — automated teller machine) по праву вважається одним з найбільших винаходів минулого століття. Його створення дозволило позбавити власників банківських вкладів від необхідності довго стояти в черзі, щоб отримати готівку. З банкоматом ця операція стала доступною в будь-який час.

Вперше банкомат був встановлений Лондонським банком Barclay’s в 1967 році 27 червня. Його сталевий корпус був завтовшки 1,6 см, а вартість склала 18 тисяч доларів. Єдине, що вміла машина, — переводити спеціальні ваучери. Але через кілька років, в 1973 році, коли почали поширюватися пластикові карти, що мають електронну пам’ять, а комп’ютерні системи стали більш досконалими, біля банкоматів з’явилося більше функцій. Завдяки цьому апарати стали набувати популярності в багатьох країнах.

Уже в листопаді 2011 року, як стверджують дані статистики, в світі стали працювати більше 2 мільйонів банкоматів, причому нова ATM встановлюється кожні 5 хвилин. Щомісяця через банкомати проводиться 6400 різних операцій. Існують автомати для видачі монет і золотих злитків, а для зручності людей з обмеженими можливостями (наприклад, сліпих або глухонімих) придумали спеціальні види банкоматів.

Цікаві факти про банкоматИ

Вага середнього банкомату (комп’ютера, захищеного сейфом) становить понад 4000 кг.

Операційна система, яка обслуговує банкомати, називається Windows XP Embedded. Вона так само, як і інші версії, може бути заражена вірусами, що призводить до неполадок і збоїв в роботі відразу декількох апаратів однієї мережі.

Цікаве спостереження: люди, які віддають перевагу користуванню послугами банкоматів, витрачають на 20-25% більше, ніж ті, хто звик розраховуватися готівкою.

Найбільше операцій банкомати виробляють по п’ятницях.

Вчені, дослідивши поверхню панелей управління банкоматів, виявили, що кількість мікроорганізмів на кнопках майже така ж, що і на сидіннях унітазів громадських туалетів.

В середньому за рік банкомат помиляється на користь клієнтів приблизно на 250 доларів, хоча для проектування роботи банкоматів використовуються найновіші технології.

Читати далі

Антиалкогольна кампанія шокувала водіїв

Все більше рекламних агентств вдаються до використання тактики залякування: недавно дівчат застерігали від наведення марафету за кермом, а вже сьогодні департамент транспорту британської столиці звернувся до Leo Burnett з тим, щоб раз і назавжди відбити бажання у молодих людей сідати за кермо в стані алкогольного сп’яніння. 

Щоб додати ще більше драматизму ситуації, в дзеркало влітає манекен, який відтворює жах з реальної аварії (разом з кров’ю, характерними звуками і битим склом). Будете сміятися, але героями ролика стали справжнісінькі актори. Проте, виглядає все дуже навіть правдоподібно... Дивимося. 

www.youtube.com/watch?v=TADO4LG29bs

Читати далі

ЧЕТВЕРТИЙ БЛОК - ЧОРНОБИЛЬСЬКА АЕС

Коли на Прип’яті люд мирно спав, 

Й ніщо не натякало на тривогу

Нечистий лиха людству зажадав –

На вічну смерть прирік живу природу.

Жахливий звук, удар аж до небес!

Земля, мов розкололася на двоє!

Четвертий блок – Чорнобильська АЕС, 

Біда прийшла і косить нас по двоє.

Радіаційна хмара змела все –

Квітучий сад і, навіть, силу духу, 

А «Рудий ліс», мов пам’ятка про це, 

Вселяє страх у кожну живу душу.

Викид потужністю у 300 Хіросім

Розбив життя не одного народу.

Приніс лиш смерть в наш український дім, 

Укравши радість щастя із порога.

Тому й дитина корчиться від болю, 

І матері давно уже нема.

То й бідний батько плаче самотою, 

Щоб Бог зберіг хоча б мале дитя.

Тепер його нікому не впізнати –

Сновидою той бродить по селу.

Втомився вже просити і благати, 

Та крихту сил дає дитя йому.

Проте, не можем долі подолати –

Село, мов ворон дивиться на світ.

І батька, й сина вже чекає мати.

Той, хто лишивсь, несуть за гробом гріб.

Були даремні наші сподівання, 

На жаль, не сталось чуда із чудес.

На зміну горю лиш прийшло мовчання.

Четвертий блок – Чорнобильська АЕС.

 Шира Юлія Ігорівна

Читати далі