Катастрофа століття: 30 років тому стався вибух на Чорнобильській АЕС

 

Рівно 30 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. Пізніше дослідження показали, що вибух у містечку Прип'ять Київської області можна порівняти за потужністю з 300 бомбами, які за 40 років до цього американські військові скинули на японську Хіросіму. За даними International Nuclear Event Scale, аварія на ЧАЕС стала однією з двох у світі, які отримали 7-й клас небезпеки. Катастрофа була такою масштабною, що її наслідки відчуваються далеко за межами України навіть сьогодні.

В Україні через катастрофу довелося переселити близько 400 000 людей. Причому тільки третину з них було евакуйовано протягом перших тижнів. Решту із зони відчуження радіусом 30 км переміщали на інші території ще кілька років. Результатом стало стрибкоподібне зростання кількості онкологічних захворювань у мешканців тоді ще Української РСР, а також сусідніх країн.

Величезних втрат Україна зазнала і в економічному плані. Згідно з різними підрахунками, тільки на початок 2000-х на будівництво саркофагів і ліквідацію наслідків було витрачено близько $15 млрд. Щорічно Україна і союзні країни виділяють кошти на розв’язання проблем Чорнобиля, а з 2007 року почалося будівництво нового саркофага. Проект дістав назву «Укриття-2» і за планом мав завершитися до 2017-го (дату вже кілька разів переносили).

При цьому експерти оцінюють загальні витрати України та Білорусі на ліквідацію наслідків аварії в кілька сотень мільярдів доларів: ці гроші пішли на переселення жителів областей, уражених радіацією, виплати соціальних допомог постраждалим тощо. За цим показником вибух на ЧАЕС став однією з найбільших катастроф у світі, що сталися з вини людини.

Кількість жертв аварії могла бути й меншою. Але радянський уряд до останнього тримав інформацію про те, що трапилося, в таємниці, а під час святкування Першого травня жоден урочистий захід не скасували. До того ж усі рятувальні загони, які спрямовували для усунення загрози, не були забезпечені необхідним захистом від радіації. Близько 600 000 осіб, які брали участь у гасінні пожежі та будівництві першого «Укриття», отримали критичні дози опромінення.

За попередніми даними, повністю припинити експлуатацію Чорнобильської АЕС і захоронити радіоактивні відходи згідно з міжнародними стандартами планують до 2065 року. Відповідну угоду було підписано між Україною і Норвегією 2012 року. А напередодні 30-річчя з моменту аварії український уряд вирішив залучити ще один грант на подолання її наслідків – цього разу в розмірі 40 млн євро.

Джерело: Forbes.