Створити фермерські господарства в Україні стане простіше

 

Земельна ділянка зможе отримати будь-який українець без відповідного досвіду і освіти

Верховна Рада прийняла рішення спростити процедуру створення фермерських господарств, що дозволить збільшити їх кількість і знизити рівень корупції.

Проект закону № 2028а у першому читанні підтримали 280 народних депутата.

Зокрема, законопроектом пропонується:

  • надати право на створення фермерського господарства всім громадянам України, незалежно від наявності у них відповідної освіти та досвіду роботи;
  • законодавчо закріпити статус земельних ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;
  • продавати земельні ділянки державної або комунальної власності або права на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах;
  • встановити механізм переоформлення права оренди земельних ділянок, які надані фізичним особам і використовуються для ведення фермерського господарства, на фермерське господарство як суб'єкта господарювання.

"Для створення фермерського господарства не потрібно трудової книжки або документа про здобуту освіту", – сказав народний депутат Олександр Бакуменко.

Відзначимо, що зараз необхідною умовою для отримання земельної ділянки визначено наявність у засновника фермерського господарства досвіду роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Нагадаємо, що в Дніпропетровській області уряд Канади за підтримки ОДА має намір допомагати фермерам в рамках "Проекту розвитку молочного бізнесу в Україні". Фермер може звернутися в Сільськогосподарську консультаційну службу, представити бізнес-план, і, якщо той буде схвалений, отримати обладнання і кредит.

Всього в рамках програми за шість років планується створити 50 нових фермерських господарств в області, а п'ять із них – до кінця цього року.

https://ukr.segodnya.ua/ukraine/sozdat-fermerskie-hozyaystva-v-ukraine-stanet-proshche-673748.html