Цікаві факти про банкомати

Цікаві факти про банкоматИ

Банкомат (по-іншому він називається ATM — automated teller machine) по праву вважається одним з найбільших винаходів минулого століття. Його створення дозволило позбавити власників банківських вкладів від необхідності довго стояти в черзі, щоб отримати готівку. З банкоматом ця операція стала доступною в будь-який час.

Вперше банкомат був встановлений Лондонським банком Barclay’s в 1967 році 27 червня. Його сталевий корпус був завтовшки 1,6 см, а вартість склала 18 тисяч доларів. Єдине, що вміла машина, — переводити спеціальні ваучери. Але через кілька років, в 1973 році, коли почали поширюватися пластикові карти, що мають електронну пам’ять, а комп’ютерні системи стали більш досконалими, біля банкоматів з’явилося більше функцій. Завдяки цьому апарати стали набувати популярності в багатьох країнах.

Уже в листопаді 2011 року, як стверджують дані статистики, в світі стали працювати більше 2 мільйонів банкоматів, причому нова ATM встановлюється кожні 5 хвилин. Щомісяця через банкомати проводиться 6400 різних операцій. Існують автомати для видачі монет і золотих злитків, а для зручності людей з обмеженими можливостями (наприклад, сліпих або глухонімих) придумали спеціальні види банкоматів.

Цікаві факти про банкоматИ

Вага середнього банкомату (комп’ютера, захищеного сейфом) становить понад 4000 кг.

Операційна система, яка обслуговує банкомати, називається Windows XP Embedded. Вона так само, як і інші версії, може бути заражена вірусами, що призводить до неполадок і збоїв в роботі відразу декількох апаратів однієї мережі.

Цікаве спостереження: люди, які віддають перевагу користуванню послугами банкоматів, витрачають на 20-25% більше, ніж ті, хто звик розраховуватися готівкою.

Найбільше операцій банкомати виробляють по п’ятницях.

Вчені, дослідивши поверхню панелей управління банкоматів, виявили, що кількість мікроорганізмів на кнопках майже така ж, що і на сидіннях унітазів громадських туалетів.

В середньому за рік банкомат помиляється на користь клієнтів приблизно на 250 доларів, хоча для проектування роботи банкоматів використовуються найновіші технології.