Цінність людського життя - не предмет торгівлі!

Картинки по запросу європейський день боротьби з торгівлею людьми виховна

Сьогодні 18 жовтня – День, який оголошений Європейським днем боротьби з торгівлею людьми.

Цей день започаткований Європарламентом у 2007 році. Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки і діти, як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. Нині у світі понад 21 мільйон людей є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки і діти потрапляють до рук торговців людьми, як у власних країнах, так і за кордоном. При цьому страждають усі країни – і країна походження, транзиту, і країна призначення.

Торгівля людьми має глибокий транснаціональний характер, і якщо досі Україна була переважно країною постачання і транзиту, то поступово стає державою призначення для торгівлі людьми, експлуатації дорослої та дитячої праці, продажу дітей, постачання людських органів за кордон

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, але це нічого не змінить. Тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею. Особливо якщо враховувати сучасні процеси глобалізації, інформатизації тощо.

Україна ратифікувала у вересні 2010 року Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми. У вересні 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про протидію торгівлі людьми». У 2011 році український парламент ратифікував ще один документ – Конвенцію Ради Європи № 201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля. Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Протидія торгівлі людьми є одним з найбільш пріоритетних завдань діяльності Уряду і, зокрема, Міністерства соціальної політики – національного координатора у цій сфері. Це не тільки питання безпеки наших співгромадян, але і питання сприйняття України на міжнародній арені. З кожним роком Урядом України вдається досягти суттєвих результатів у подоланні цього негативного явища.