Які галузі будуть цікаві іноземним інвесторам цьогоріч

Глобальні ринки інвестицій зараз на підйомі, фінансові та стратегічні інвестори перебувають у стані активного пошуку об’єктів інвестицій. Згідно з 13-м дослідженням Global Capital Confidence Barometer, який підготувала компанія EY, 59% транснаціональних компаній планують активно купувати. Це найвищий показник за всю шестирічну історію випусків огляду. За даними Mergermarket, глобальний ринок злиттів і поглинань (M&A) досяг торік $4,28 трлн, перевищивши рекорд 2007-го на 16,6%.

Дві із шести найбільших M&A угод в історії було анонсовано 2015 року. Це купівля біофармацевтичною корпорацією Pfizer компанії Allergan (третя найбільша угода в історії вартістю $183,7 млрд) і придбання бельгійською Anheuser-Busch InBev конкурента SABMiller (п’ята найбільша, $107 млрд).

Внаслідок нестабільної геополітичної ситуації обсяг публічних угод злиттів і поглинань в Україні склав торік усього приблизно $0,6–0,7 млрд за докризового рівня в $3,0–3,3 млрд. Однак наша країна має значний потенціал і, як і раніше, цікавить як місцевих, так і іноземних стратегічних та фінансових інвесторів із підвищеною толерантністю до ризику.

Агробізнес

Серед найбільш привабливих напрямів традиційно залишається агросектор – внаслідок збереження експортного потенціалу, порівняно недорогої і родючої землі й дешевої робочої сили. Також триває тенденція консолідації ринку. Інвестиційний інтерес становлять як українське рослинництво, так і тваринництво. Зокрема, фахівці компанії EY успішно закрили операцію з продажу європейському інвестору активів підприємства, котре спеціалізується на вирощуванні товарного поголів’я свиней у центральному регіоні України. Також у грудні 2015 року, ми фіналізували операцію з продажу рослинницького агрогосподарства із земельним банком 6200 га й потужностями зберігання 45 000 т у Полтавській області локальному стратегічному інвесторові.

Фінанси

За минулі два роки з українського ринку було виведено понад 60 банків. Це забезпечило значну кількість проблемних активів у фінансовому секторі, виставлених на продаж. Підвищена активність спостерігалася і в українському сегменті страхування: на початку 2015 року EY сприяла закриттю двох угод. Ми консультували щодо продажу бізнесу іноземні страхові компанії середнього розміру, не лайф-сектору (гравці з топ-20 і топ-40 за валовими преміями).

Що показово, покупцями виступили великі міжнародні фінансові компанії, які визнали стратегічно правильним вихід на ринки Центральної та Східної Європи вже у 2015 році.

IТ-сектор

Одним із найбільш цікавих і затребуваних для іноземних інвесторів є IT-сектор України внаслідок гнучкості моделі бізнесу: наявності клієнтської бази за кордоном, валютного виторгу та кваліфікованих кадрів. Ще у грудні 2013 року фонд прямих інвестицій Europe Virgin Fund (EVF) придбав контрольний пакет акцій українського оператора онлайн-платежів Portmone. Торік інтерес до українського IT-ринку продемонстрував глобальний інвестор – фонд Джорджа Сороса, який розглядав можливість придбання частки однієї з найбільших українських IT-компаній. На початок 2016-го EY в Україні має у своєму розпорядженні портфель проектів у секторі IT і e-commerce на різних стадіях переговорів із зацікавленими потенційними інвесторами.

Отже, є всі підстави вважати, що цьогоріч Україна буде залишатися у сфері уваги місцевих і міжнародних стратегічних та фінансових інвесторів. За останні два турбулентні роки тільки наша компанія реалізувала шість угод із продажу бізнесу на території України і СНД, у чотирьох із яких покупцями виступили іноземні інвестори. Це свідчить про те, що ринок не закритий для інвесторів. За нашими прогнозами, найбільша активність спостерігатиметься в агросекторі, сферах IT і технологій, зв’язку. Крім того, можливі угоди у фармацевтичній галузі (як у виробництві, так і торгівлі), а також виробництві продуктів харчування.

Джерело: Forbes Україна.